THE PANDA PAVILIONS AT CHENGDU RESEARCH BASE OF GIANT PANDA
READ LESS READ LESS READ MORE

Location: Chengdu, China

Design Principal: Ping Jiang, AIA

Client: Chengdu National Base of Giant Panda Research & Breeding/Chengdu Park Bureau

Time:2019-2021

Gross Floor Area: 12,287 sq m

Type: Institutional

Design Team:

Michelle Bao, Sean Lu, Yunpeng Ma, Shuang Zhang, Chendi He, Di Fan, Xiaoxu Sun

Consultants:

LDI: Chengdu Architectural Design & Research Institute

Master Planning Consultant: Tianhua Planning Ltd. / Chapman Taylor

 

Chengdu National Giant Panda Research and Breeding Center, the world’s leading research institute on panda preservation, is embarking on a significant campus expansion in a national forest park near outskirts of Chengdu. Designed by Ping Jiang at EID Architecture, a group of four panda pavilions has been approved by the city park district administration to become the research lab to house and study the pandas’ behaviors and activities. It also serves the community for educational and recreational purposes, while attracting millions of panda lovers annually to visit the campus.

 

The panda pavilions are devoted to foster a cross-disciplinary collaboration as a care center for the giant pandas. The design is organized around four open-air circular courtyards which serve as outdoor playground for the bears, while providing continuous connection with nature. Aimed at educating, entertaining and inspiring a diverse audience from around China and the world, the panda pavilions will bring a unique cultural experience that blends science, education, art and entertainment.

 

“ The design of the panda pavilions is a convergence of landscape, architecture, and land art. While the project provides a pedestrian friendly navigation experience for visitors, it prioritizes an animal-friendly environment to minimize the alienation of ecology.”

- Ping Jiang, AIA, Design Principal, EID Architecture

 

Inspired by the natural landscape of Chengdu’s prairies, these panda pavilions are intended as a fusion of architecture and landscape. Located at the Chengdu National Giant Panda Research Base, the Panda Pavilions take form in the primitive geometry of a circle. Nestling in the wilderness, these panda houses embrace their natural surroundings, integrating themselves with the topography of the national park.

 

The panda pavilions are designed to create an immersive experience of exploration and discovery for the visitors. They house the pandas’ indoor and outdoor activity spaces and living quarters, along with staff administrative offices and supporting facilities. Also, the pavilions provide interactive exhibition and education spaces designated for panda research and preservation.

 

The pavilion facades feature pressure-treated cedar wood panels and cast-in-place concrete walls. These buildings are equipped with water nozzles around the pavilions to create a fine mist for panda friendly temperature and humidity.

Return To Top