SHANGHAI LAND BINJIANG ROAD BLOCK E15-3
READ LESS READ LESS READ MORE

Location: Shanghai, China

Client: Shanghai Land / CR Land

Completion Date: 2019

Gross Floor Area: 38,240 sq m

Type: Office, Commercial

Architect: EID Architecture

Design Team:

Ping Jiang, AIA, Design Principal

Sean Lu, Qingsong Shi, Tina Fang, Wenjia Wang, Xinyi Lu, Hui Wang, Ruoyun Ni, Qiyuan Ding, Cong Yan, Qing Zhang, Kaini Huang, Zhongzhou Jiang

 

Located at the Minsheng Wharf in Pudong, Shanghai, this project is intended as a Grade A office building with retail annex on the riverfront, and is bounded by Binjiang Road to the north, E15-2 kindergarten (under planning) to the south, E15-1 public green space to the west and E15-4 Vanke Emerald Riverside Residence II to the east. With a land area of approximately 9,640 square meters, the above-grade capacity building area of the newly-built building is 26,510 square meters. The project intends to create a comfortable, green and high-end office and business environment by integrating the historical and cultural atmosphere of Minsheng Wharf.

 

In contrast to the spectacle buildings on both sides of the Huangpu River, Block E15-3 is an architecture of the city, it narrates a story about a new building integrating into an urban context: the architecture is dissolved into a series of interlocked glass boxes, in dialogues with the surrounding silo and industrial heritage buildings, and the interspaces between these boxes-the voids, become excellent public spaces for viewing out towards the landscape around the site. The tower consists of four vertical volumes, reflecting the verticality of the silo.

 

The design originated from the understanding of the context, the river, silos and historic buildings, it is an attempt to integrate the elements of different times and historical conditions, and deconstructs the conflict between "historical" and "contemporary". The design of descending from east to west is adapted to contemporary architectural language and surrounding buildings. The detailed facade expresses the delicate, restrained and serene aesthetics.

 

In response to the city scale, the annex dissolves to a smaller size and generates spacing in the middle to connect the north and south sides. The first floor of the annex is made of concrete, imitating the surrounding historic buildings, and the grating and the vertical elements on the facade echo the verticality of the silo and create a pedestrian friendly atmosphere.

 

The design of the sales pavilion explores the geometric relationship between the silo’s exterior and interior space, and reinterprets such relationship with modern building materials. The four-leaf clover concept derives from the circular spatial configuration, in conjunction with its circulation.

Return To Top